Renrum

Arbejdsprocesser, som stiller krav til renrum og kontrollerede miljøer, får optimale forhold med vores individuelle, genanvendelige og rengøringsvenlige MATADOR renrum løsninger.

Hvad er et renrum?

De fleste renrum installeret i dag (over 90 procent) er positive tryk rum, der er kategoriseret efter ISO 14644-1 2015 renrum klassifikationer, som rangerer renrum i henhold til antallet af partikler pr kubikmeter efter mikrometer størrelse.

Dette er en effektiv måde at klassificere overtryks renrum på – og angive, hvor “rene” de er – fordi rum med positivt tryk er designet til at skubbe luft og eventuelle partikler ud, der måtte opstå i dem.

Dette er i modsætning til negativt tryk rum, som er designet til at fange forurenende stoffer i rummet – en nyttig operation, når man beskæftiger sig med smitsomme sygdomme, patogener, eller andre biologiske og giftige farer, som du ikke ønsker skal flygte fra et kontrolleret miljø.

Skov Industri tilbyder både overtryk renrum og undertryk renrum via vores MATADOR Renrum løsninger, herunder:

 • ISO 8, ISO 7, ISO 6 og ISO 5 renrum
 • GMP A, B, C og D renrum
 • cGMP renrum
 • USP renrum

Og vi sørger for at maskiner og udstyr kan komme ind i renrummet, selv efter det er bygget.

Læs mere om renrum i vores læringscenter her

Sådan virker vores renrum

Overtryks – Renrum

Sådan fungerer overtryksrenrum.

For at forstå ISO positive-tryk renrum klassifikationer, er man først nødt til at forstå, hvordan disse renrum arbejder.

Den rene luft i et overtryksrenrum laves ved at suge luft ind i renrummet gennem en række HEPA-filtre (High-Efficiency Particle Air) og/eller ULPA (Ultra Low Particulate Air). Dette giver et miljø med ren luft og skaber tryk i renrummet.

Med lufttryk i rummet større end trykket i det omgivende miljø, bliver luften inde i positiv tryk renrum efterfølgende skubbet ud af rummet gennem ventilationskanaler. Med dette, går de forurenende stoffer, der skyldes processer, der udføres inde i rummet. Samtidigt opnås, at det højere tryk inde i rummet stopper forurenende stoffer fra at komme ind i rummet via exit ventilationskanaler.

Læs mere om renrum i vores læringscenter her

Personsluse med interlock, som her styrer 6 døre i alt, åbnes en dør, låses de andre 5 døre automatisk

Klassifikationer af overtryks-rum

Med renset luft, der suges ind og forurenende stoffer, der skubbes ud, er positive tryk renrum klassificeret i henhold til koncentrationen af luftbårne partikler inde i dem, og størrelsen af disse partikler – målet er at minimere antallet og størrelsen af partiklerne i et renrum gennem løbende tryk og hyppigt luftskifte.

ISO-standarden for renrums klassifikationer 14644-1, som blev indført af Den Internationale Standardiseringsorganisation, har været i kraft siden 2001. Seneste version er fra 2015. Det klassificerer renrum ved at krydsreferere størrelsen af de målte partikler (f.eks. 0,5 μm) med det maksimale antal partikler af denne størrelse pr. m3, der kan accepteres i et renrum af den pågældende type.

ISO 14644-1 Renrums klassifikationer

ISO-renrum klassifikationer er stort set i overensstemmelse med den ældre amerikanske Federal Standard 209, som var i kraft fra 1998-2001. Selv om det har været officielt ude af brug i årevis, er det stadig meget citeret og kan let krydsreferences med ISO-klassifikationer. Bemærk at ISO 14664-1 er angivet i m3

Se video om Renrum

Tilnærmet sammenligning af ISO 14644-1, FS 209 og EU GMP

Krav til ventilation, ACH

Andre klassificeringer af renrum

Ud over at holde koncentrationen af luftbårne partikler under en bestemt grænse, skal renrum for mikroelektroniske anlæg også tage sig af luftændringshastigheden (ACR) i henhold til et tillæg til ISO 14644-1-standarden. Denne faktor er også på vej til at blive vigtig for medicinsk og farmaceutisk fremstilling.

ACR måles i luftskift pr. time (ACH), hvilket kan bestemmes ved at måle det samlede luftstrømsvolumen, der leveres til renrummet – eller udluftes fra det.

Næsten alle ISO-klasser kan korreleres til et anbefalet ACH-område. At finde den korrekte ACH til en ansøgning vil afhænge af en række forskellige faktorer, herunder antallet af medarbejdere i et renrum, de processer, der anvendes inde i renrummet, og den typiske hyppighed af ind- og udgange fra renrummet.

Vi arbejder derfor altid tæt sammen med ventilationsudbyderne.

Læs mere om renrum i vores læringscenter her

HEPA/ULPA filtre i loftet sørger for renheden i et renrum.

HEPA/ULPA filtre i loftet sørger for renheden i et renrum.

ACH-områder til ISO Renrums klassifikationer

Tommelfingerregel for antal luftskift per time jf. ISO 14644-1 klasser

Konklusion

Valg af det rigtige renrum, er en kompliceret men vigtig beslutning for enhver virksomhed, der har brug for at opretholde renrum standarder og kontrollerede miljøer i sit produktionsmiljø.

Læs mere om renrum i vores læringscenter her

Skov Industri tilbyder både overtryk renrum og undertryk renrum via vores MATADOR Renrum løsninger.

Kontakt os, så kan vi diskutere den bedste måde at opfylde dine renrums behov på – samt dine generelle produktionskrav.

Hospitaler bruger renrum.

Hospitaler bruger renrum.

MATADOR – Det bæredygtige Renrum

Tryktæt, bæredygtigt og særdeles rengøringsvenlig.

Ved at fuge MATADOR væggens samlinger, opnås en helt tæt, meget glat og særdeles rengøringsvenlig overflade. Det allergivenlige og rene miljø er derfor ideelt til operationsstuer, laboratorier, renrum produktion og andre kontrollerede miljøer.

MATADOR – ‘rum-i-rum’ leveres komplette med gulve og lyddæmpning af loft med lydabsorberende hygiejne lofter. Der kan vælges en standardudførelse eller løsninger designet efter de særlige klassifikationer.

Lofter og hygiejnelofter for renrum leveres for nem etablering af lys og ventilation.

Gulvbelægning, svømmende gulve, og gulve forberedt for ventilation jf. de enkelte ISO-krav.

Specielle vinduer, døre, sluser og porte til renrum, flere løsninger kan tilbydes, herunder automatik og interlock.

Tagkonstruktioner dimensioneres for belastning fra de store ventilationsaggregater m.m.

Vi etablerer både Renrum personsluser og Renrum varesluser.

MATADOR vægge til renrum er hurtig etablering af zoneinddelte renrums klassificeringer. Også i ældre u klassificerede rum og bygninger.

En fleksibel, rengøringsvenlig og 100% genbrugelig Renrum løsning, som samtidigt dæmper støjen.

Læs mere om renrum i vores læringscenter her

Kontakt os, hvis du vil høre mere om vores renrum løsninger.

4 m bred og 3 m høj dobbeltdør betyder at nye maskiner/udstyr kan komme ind i renrummet efter behov

4 m bred og 3 m høj dobbeltdør betyder at nye maskiner/udstyr kan komme ind i renrummet efter behov

Tekniske egenskaber, godkendelser & Lyddata Mv.

Alle stålkomponenter til MATADOR- stålskillevægge bliver fosfateret og pulverlakeret. Denne overfladebehandling sikrer, at de effektivt modstår påvirkninger fra de aktuelle miljøer, og samtidigt er særdeles rengøringsvenligt.

Pulverlakeringen foretages i eget anlæg med farver efter RAL-skalaen. Dette bliver gjort med en filmtykkelse på min. 70my og med en glans (60 grader) 75 +/-5. Der er vedhæftning (DIN53151 – 2mm) Gt 0.

Når vi anvender denne overfladebehandling, er væggene velegnede til anvendelse i miljøer med korrosionsklasse 3 (DS412). Er kravene til korrosionsbeskyttelse højere, kan vi opfylde det, ved yderligere tiltag.

MATADOR vægge fås i flere standardfarver, men kan leveres i stort set alle RAL farver, mod et mindre pristillæg.

MATADOR vægge er opbygget modulært.

Kassetterne har en tykkelse på 1,25 mm med en bredde på 900 mm og en højde på 1035 mm (eller 517,5 mm). Disse mål gælder for både vægkassetter, vinduer og døre.

Ved at anvende standardmål og et unikt clipssystem kan vi hurtigt og økonomisk foretage ændringer, eller udskifte komponenter, der er blevet beskadiget.

Ved at anvende de samme komponenter til alle vægtyper og til høje som lave vægge sikrer vi 100% genanvendelse, når der bygges om.

MATADOR vægge kan anvendes som skillevægge i op til 9 m højde.

60mm enkeltpladevæg uden isolering til fysisk adskillelse.

60mm dobbeltpladevæg med isolering, til almindelig rumadskillelse eller højeffektiv støjreduktion.

150 mm dobbeltstolpekonstruktion med isolering, til ekstrem støjreduktion eller som brandsikker BS-60 adskillelse.

Væggene kan udføres med lyd absorbent for reduktion af efterklangstiden og regulering af rumakustikken.

MATADOR vægge leveres med gangdøre, skydedøre, dobbeltdøre, truckporte, lydsluser og m.m. Disse leveres enten i standardudførelse eller tilpasset den aktuelle opgave.

Såvel montering som demontering foretages let med den unikke og patenterede clipsløsning.

Pulverlakeringen foretages i eget anlæg med farver efter RAL-skalaen, her ses vores standard farver, men stort set alle ral farver er mulige.

Mange års praktisk erfaring med støjdæmpning er fundamentet for effektive og funktionelle løsninger af virksomheders støjproblemer. Skov Industri tilbyder individuelle totalløsninger, primært baseret på egen producerede MATADOR vægge og MATADOR skærmvægge.

De viste resultater er en afskrift af originale testrapporter.

En fuldstændig beskrivelse af testen fremgår af prøvningsrapporten.

Testen er foretaget af Skandinavisk Lydteknik.

Kontakt venligst Skov Industri, hvis der er behov for en præsentation af de originale prøverapporter, eller der i øvrigt er spørgsmål omkring akustik, støj og MATADOR vægge.

Fleksibelt & Bæredygtigt

Vores MATADOR vægge er modulære og kan bygges op, og kan tages ned igen, lige så tit du vil.

De er således bæredygtige, og det er godt for både kundens økonomi, og for miljøet.

Vægmoduler kan udskiftes med f.eks. vinduer, døre, porte, sluser osv., dvs. høj fleksibilitet, når ændringer i behovet opstår.

Vi sviner ikke når vi monterer eller demonterer, så produktion ofte kan køre samtidigt.

Vores meget erfarne montører bygger på ca. den halve tid af andre vægtyper.

Vores MATADOR vægge og skærmvægge er rengøringsvenlige.

  Ring til os

  Har du spørgsmål, eller har du brug for vejledning?
  Så er du altid velkommen til at ringe til os.

  +45 63 42 42 42

  Send en besked

  Du kan også sende en besked, så vender vi tilbage så hurtigt som muligt.