Renrum

Arbejdsprocesser, som stiller krav til renrum og kontrollerede miljøer, får optimale forhold med vores individuelle, genanvendelige og rengøringsvenlige MATADOR renrum til virksomheder.

Hvad er et renrum?

Et renrum/cleanroom er et specialiseret miljø, typisk brugt til forskning eller produktion, der opretholder strenge standarder for renlighed og partikelfrihed.

De fleste renrum, som bliver installeret i dag (over 90 procent), er positive trykrum, der er kategoriseret efter ISO 14644-1 2015 renrum klassifikationer, som rangerer renrum i henhold til antallet af partikler pr kubikmeter efter mikrometer størrelse.

Dette er en effektiv måde at klassificere overtryksrenrum på – og angive, hvor “rene” de er – fordi rum med positivt tryk er designet til at skubbe luft og eventuelle partikler ud, der måtte opstå i dem.

Dette er i modsætning til negativt trykrum, som er designet til at fange forurenende stoffer i rummet – en nyttig operation, når man beskæftiger sig med smitsomme sygdomme, patogener, eller andre biologiske og giftige farer, som du ikke ønsker skal flygte fra et kontrolleret miljø.

 

Skov Industri tilbyder både overtryk-renrum og undertryk-renrum via vores renrumsproduktion, herunder:

 • ISO 8, ISO 7, ISO 6 og ISO 5 renrum
 • GMP A, B, C og D renrum
 • cGMP renrum
 • USP renrum

Og vi sørger for at maskiner og udstyr kan komme ind i renrummet, selv efter det er bygget.

Læs mere om renrum i vores læringscenter her.

Sådan virker vores renrum

Overtryks – Renrum

Sådan fungerer overtryksrenrum

For at forstå ISO positive-tryk renrum klassifikationer, er man først nødt til at forstå, hvordan disse renrum arbejder.

Den rene luft i et overtryksrenrum laves ved at suge luft ind i renrummet gennem en række HEPA-filtre (High-Efficiency Particle Air) og/eller ULPA (Ultra Low Particulate Air). Dette giver et miljø med ren luft og skaber tryk i renrummet.

Med lufttryk i rummet større end trykket i det omgivende miljø, bliver luften inde i positiv tryk renrum efterfølgende skubbet ud af rummet gennem ventilationskanaler. Med dette, går de forurenende stoffer, der skyldes processer, der udføres inde i rummet. Samtidigt opnås, at det højere tryk inde i rummet stopper forurenende stoffer fra at komme ind i rummet via exit ventilationskanaler.

Læs mere om renrum i vores læringscenter her.

Personsluse med interlock, som her styrer 6 døre i alt, åbnes en dør, låses de andre 5 døre automatisk.

Klassifikationer af overtryks-rum

Med renset luft, der suges ind og forurenende stoffer, der skubbes ud, er positive tryk-renrum klassificeret i henhold til koncentrationen af luftbårne partikler inde i dem, og størrelsen af disse partikler – målet er at minimere antallet og størrelsen af partiklerne i et renrum gennem løbende tryk og hyppigt luftskifte.

ISO-standarden for renrums klassifikationer 14644-1, som blev indført af Den Internationale Standardiseringsorganisation, har været i kraft siden 2001. Seneste version er fra 2015. Det klassificerer renrum ved at krydsreferere størrelsen af de målte partikler (f.eks. 0,5 μm) med det maksimale antal partikler af denne størrelse pr. m3, der kan accepteres i et renrum af den pågældende type.

ISO 14644-1 Renrum-klassifikationer

ISO-renrum klassifikationer er stort set i overensstemmelse med den ældre amerikanske Federal Standard 209, som var i kraft fra 1998-2001. Selv om det har været officielt ude af brug i årevis, er det stadig meget citeret og kan let krydsreferences med ISO-klassifikationer. Bemærk at ISO 14664-1 er angivet i m3.

Se video om Renrum

Tilnærmet sammenligning af ISO 14644-1, FS 209 og EU GMP

Krav til ventilation, ACH

Andre klassificeringer af renrum

Ud over at holde koncentrationen af luftbårne partikler under en bestemt grænse, skal renrum for mikroelektroniske anlæg også tage sig af luftændringshastigheden (ACR) i henhold til et tillæg til ISO 14644-1-standarden. Denne faktor er også på vej til at blive vigtig for medicinsk og farmaceutisk fremstilling.

ACR måles i luftskift pr. time (ACH), hvilket kan bestemmes ved at måle det samlede luftstrømsvolumen, der leveres til renrummet – eller udluftes fra det.

Næsten alle ISO-klasser kan korreleres til et anbefalet ACH-område. At finde den korrekte ACH til en ansøgning vil afhænge af en række forskellige faktorer, herunder antallet af medarbejdere i et renrum, de processer, der anvendes inde i renrummet, og den typiske hyppighed af ind- og udgange fra renrummet.

Som leverandør af renrum arbejder vi derfor altid tæt sammen med ventilationsudbyderne, når vi tilbyder renrum installation.

Læs mere om renrum i vores læringscenter her.

HEPA/ULPA filtre i loftet sørger for renheden i et renrum.

HEPA/ULPA filtre i loftet sørger for renheden i et renrum.

ACH-områder til ISO Renrums klassifikationer

Tommelfingerregel for antal luftskift per time jf. ISO 14644-1 klasser

Valg af det rigtige renrum er en kompliceret men vigtig beslutning for enhver virksomhed, der har brug for at opretholde renrum standarder og kontrollerede miljøer i sit produktionsmiljø.

Skov Industri tilbyder både overtryk-renrum og undertryk-renrum via vores MATADOR Renrum-løsninger.

Kontakt os, så kan vi diskutere den bedste måde at opfylde dine renrums behov på – samt dine generelle produktionskrav.

Hospitaler bruger renrum.

Hospitaler bruger renrum.

Fleksibelt & Bæredygtigt

  Ring til os

  Har du spørgsmål, eller har du brug for vejledning?
  Så er du altid velkommen til at ringe til os.

  +45 63 42 42 42

  Send en besked

  Du kan også sende en besked, så vender vi tilbage så hurtigt som muligt.